Mindre forskjeller mellom fattige og rike kommuner

Publisert av: liv-dagrunn.andreassen Publisert: 12. mars 2024
Oppdatert: 12. mars 2024
Lesetid: ca. 2 min

Det er i kommunene den grunnleggende og forebyggende velferden i Norge skjer. Derfor er Nordland SV er opptatt å redusere ulikhetene gjennom å utjevne mer og øke bevilgingene til kommunene.

Aase Refsnes fra SV Steigen har vært en av de fremste målbærere for bedre økonomisk utjevning mellom kommuner i Norge. Her på talerstolen på Nordland SV sitt årsmøte i 2024, der uttalelsen ble vedtatt.

Endringer i inntektssystemet til kommunene

Regjeringen har varslet at inntektssystemet til kommunene skal behandles denne våren. Det vil være svært viktig at Stortinget i år lander på en løsning som endrer på en stor forskjellsdriver i Norge som gjør rike kommuner rikere og fattigere kommuner fattigere.

Angår alle innbyggere i Norge

Inntektssystemet er systemet som gir kommunene mesteparten av sine inntekter og som finansierer ryggraden i norsk velferd i dag. 40 % av kommunens inntekter kommer fra skatteinngangen til sine innbyggere. Til tross for at det utjevnes mellom der folk tjener «mye» til der folk tjener «lite», bidrar dette til at der det bor mange rike personer blir rike kommuner og der det bor mange «fattige» blir fattige kommuner. Dette bidrar til at Norges innbyggere får ulike tjenester avhengig av hva du og de rundt deg tjener og dermed som angår alle innbyggerne i Norge.

De aller, aller fleste nordlandskommuner er såkalt «skattesvake» og vi taper på at skatteinntektene ikke inntektsjusteres mer. Samtidig er det svært viktig at vi har kommuner som gir gode sykehjem, barnehager og jordmødre, hvis folk skal fortsette å bo i og flytte til Nord-Norge. Dette tilbudet burde ikke være avhengig av størrelsen på lommeboka til innbyggerne.

Nordland SV vil utjevne ulikhetene

Nordland SV krever at Stortinget vedtar et inntektssystem som sikrer en utjevning av skatteinntektene til kommunene betraktelig mer og sikrer at inntektsskatt til hver enkelt ikke avgjør hvor god velferd kommunene i Norge har.

Årsmøtet i Nordland SV, 18. Februar 2024

Delegater på årsmøtet i Nordland SV viser stemmesedler.

Link: Dette får du som medlem