Våpenhvile nå!

Publisert av: liv-dagrunn.andreassen Publisert: 29. april 2024
Oppdatert: 29. april 2024
Lesetid: ca. 2 min

For to år siden stod vi på talerstolene 1. mai, med det dystre bakteppet at det var blitt krig i Ukraina. Ikke bare pågår fortsatt Putins brutale angrep der, men siden oktober har vi også vært vitner til Israels grusomme krigføring mot befolkningen på Gaza. 

Dødstallene på på Gaza er så massive at det er vanskelig å ta innover seg. 70 % av de døde er kvinner og barn.  Røde Kors anslår at det dør et barn hvert tiende minutt, hver eneste dag.  På Gazastripen, ett av verdens tettest befolkede områder, er det ingen steder å gjemme seg for det israelske bomberegnet.  

I henhold til folkeretten har Israel rett til å forsvare seg, men Israels okkupasjon og blokaden av Gaza har allerede vart i mange, mange år. Den humanitære situasjonen på Gaza var prekær allerede før oktober 2023. Nå er den en katastrofe. 

Sykehus bombes og beleires, og operasjoner foretas uten bedøvelse. Folk dør av sult og dehydrering.  Kollektiv avstraffelse er ikke forsvar. Israels brutalitet må få følger. 

Norge må ta sitt ansvar

Det er uakseptabelt at norske våpen, våpendeler og forsvarsmateriell selges til Israel. Det er på tide at Norge tar initiativ til en internasjonal våpenboikott mot Israel, og at vi sørger for at våre felles verdier i Oljefondet ikke havner i lomma på selskaper som produserer varene sine på okkupert jord. 

Ingen er fri før alle er fri.

Vi krever et fritt Palestina nå! 

Nordland SV sitt vedtak på årsmøtet i år er dessverre stadig like aktuelt.

Les uttalelsen: