SV reddet høgskolen i Kabelvåg

Publisert av: Ina Nyås Moe Publisert: 29. november 2021
Oppdatert: 08. desember 2021
Lesetid: ca. 2 min
SV sørget for at Nordland Kunst- og filmhøgskole i Kabelvåg får 6 millioner kroner gjennom statsbudsjettet for 2022.

 – Dette er en stor seier for kunst og filmfagmiljøet i hele Norge, jubler Nordland SVs stortingsrepresentant Mona Fagerås.

– Jeg er utrolig glad for at SVs forhandlere fikk på plass denne skolen. Jeg har vært krystallklar inn mot mine forhandlere; dette måtte på plass! Det var et være eller ikke være for skolen. Så har det også for meg personlig vært utrolig viktig å få dette på plass. Som lofoting har jeg gjennom år sett hvor viktig dette miljøet er for regionen. Jeg har jo også skrevet merknader om skolen i statsbudsjettet hvert år de siste fire årene så det er klart at her sto det litt på spill for meg, forteller Fagerås.

Høgskolen stod i fare for å bli nedlagt uten midlene de nå får gjennom statsbudsjettet.

– 6 millioner er nå på plass gjennom statsbudsjettforslaget. Det bekrefter at skolen skal være i Kabelvåg også i fremtiden. Det er bra for det unike tilbudet ved skolen. Det er bra for lokalmiljøet og for desentralisert utdanning, mener Fagerås.

Mona Fagerås med en ropert i hånda. I bakgrunnen står flere med bannere for å protestere mot en mulig nedlegging av Kunst-og filmhøgskolen i Kabelvåg.Bilde
Mona Fagerås deltok på Kabelvågs befolknings aksjon for å verne Nordland Kunst-og filmhøgskole. Foto: Maria Bratt/Nkfs

Viktig for Kabelvåg

Lokallagsleder i Vågan SV, Torgeir Selboe er glad for at høgskolen, som ligger i Vågan kommune, nå får penger gjennom statsbudsjettet.

– Etter å ha jobba opp mot kunst- og filmskolen i over 10 år er det veldig gledelig at vi nå har fått skolen på plass der den hører hjemme; på statsbudsjettet. Det er svært viktig for Kabelvåg. Det gir kompetansearbeidsplasser i kommunen, og studentene og de ansatte bidrar i stor grad i Kabelvåg og kommunen.  På samme måte er Kabelvåg og Lofoten viktig for skolen, sier Selboe.

Portrettbilde av leder for nominasjonskomiteen Torgeir Selboe

Selboe er ikke i tvil om at SV har vært med og reddet en viktig kulturinstitusjon.

– SV har redda en viktig kulturinstitusjon, ikke bare i landsdelen og landet, men i Europa. Noe annet jeg opplever er at det er kort avstand mellom oss på grasrota og våre folk på Stortinget. Vi har fått en helt annen respons enn de andre lokalpartia i Vågan, uttaler Selboe.

Godt samarbeid

Han er også opptatt av å fortelle om det gode samarbeidet lokallaget har hatt med fylkeslaget og Mona Fagerås.

– Som lokallagsleder er jeg glad for at det har det vært et svært konstruktivt samarbeid med fylkeslaget over år hvor vi har dratt i samme retning.  Sammen har vi spilt saken inn til stortingsgruppa i flere perioder, og vi har fått veldig god respons. Mona Fagerås har gjennom sin periode på Stortinget jobba veldig godt for skolen, og det hele endte opp med at SV tok skolen inn i forhandlingene med regjeringa, sier Selboe.