– Vi har løsningen på hvordan vi skal kutte klimautslippene

Publisert av: Ina Nyås Moe Publisert: 03. september 2021
Oppdatert: 29. oktober 2021
Lesetid: ca. 2 min
Mona Fagerås, 1.kandidat i Nordland avslører hvordan SV vil løse klimakrisa på en rettferdig måte.
Mona Fagerås går bortover en skogsvei. Foto.

–  Vi har en klimakrise, og det er vi nødt til å ta på alvor. FNs klimarapport levner oss ingen tvil. Vi er nødt til å handle.  SV er det eneste partiet som har laget en konkret plan for hvordan vi skal kutte 70 prosent av klimautslippene innen 2030 samtidig som vi får ned de økonomiske forskjellene, forteller Mona Fagerås, stortingsrepresentant og 1.kandidat for Nordland SV.

SVs plan viser hvordan vi skal erstatte olje og gass med morgendagens grønne oppgaver som vil skape trygge arbeidsplasser i industrien vår.

–  Grønn industri er Nordlands største bidrag til å løse klimakrisa. Få regioner har så gode forutsetninger til å bygge ut ny grønn industri som Nordland. Vi er rike på energi og andre fornybare ressurser. Vi har industrielle kompetansemiljøer og infrastruktur i stort monn, noen av disse i verdensklasse, sier Fagerås.

Mange industribedrifter i Nordland er allerede gang med det grønne skiftet. Fagerås trekker blant annet frem I Freyr som i Mo i Rana er i gang med å investere 20 milliarder kroner i bygging av Norges første battericellefabrikker, for elektrifisering av transport og energisektor. Denne etableringen alene vil skape 1500 nye jobber.  

Mona Fagerås står inne i et fabrikklokale iført oransje vest og vernebriller
Mona Fagerås vil ha en storstilt satsing på grønn industri i Nordland

Grønn folkebonus

SV vil ha flere med på det grønne laget, og vi vil derfor etablere et grønt statlig investeringsselskap som skal investere i flytende havvind, bioindustri, karbonfangst- og lagring, batteriproduksjon, hydrogen og klima-og miljøvennlig skipsfart.

Mens utslippene skal ned, skal velferden bygges opp.

– Skal vi få med oss alle i kampen mot klimaendringene er vi nødt til å sørge for at de som har minst også er med i den kampen. Derfor vil vi innføre en grønn folkebonus, forteller Mona.

Den grønne folkebonusen vil fungere slik at de som tjener minst får de pengene de må betale i økte klimaavgifter tilbake.

– For eksempel kjører moren min en gammel Opel. Som minstepensjonist skal hun da få penger tilbake. Dette kan vi gjøre gjennom skatteseddelen, sier Fagerås.

Mange vil også få færre utgifter på andre områder med SVs politikk. SV vil innføre en tannhelsereform som gjør at det ikke vil koste mer å gå til tannlegen enn å bruke andre helsetjenester. SFO vil bli gratis for barn i hele landet. Og alle skal få råd til et godt sted å bo med SVs boligpolitikk.

Vil bygge hele landet

SV vil også satse på klimavennlig infrastruktur. Nord-Norgebanen skal realiseres for å kutte utslipp og binde Nord-Norge sammen med resten av verden, og Ofotbanen skal få dobbeltspor.

SV vil bedre støtteordningen for å bygge ut ladeinfrastruktur for hurtiglading i distriktene der det ikke er kommersielt lønnsomt i dag.

– Jeg kjører el-bil selv, og det går stort sett bra. Jeg har litt rekkeviddeangst innimellom, sier Fagerås, som selv bor i Lofoten.

For å skape en bærekraftig og fremtidsrettet utvikling av Nordland og resten av Norge er SV opptatt av at fisken skal komme kystsamfunnene til gode og at bøndene skal få en lønn å leve av.

– Vi vil omfordele fiskekvoter fra hav til kyst slik at de som bor i nærheten av ressursene får høstingsrett. Vi vil også gjøre det lønnsomt å drive mindre og mellomstore gårdsbruk. På den måten bygger vi hele landet og kutter klimautslipp på samme tid, avslutter Fagerås.