Sjøen skal ikke være en sosial dumpingplass

Publisert av: Nordland SV Publisert: 20. oktober 2020
Oppdatert: 09. juni 2021
Lesetid: ca. 1 min
Nordland SV støtter sjømannsforbundet i at det er uklokt å redusere tilskuddsordningen for sjøfolk.

Regjeringen foreslår i sitt forslag til statsbudsjett å kutte i tilskuddsordningen til sjøfolk med 127 millioner kroner. Dette vil si at tilskuddet reduseres med 216.000 til 200.000 kroner pr sysselsatte. Ifølge Sjømannsforbundet vil 6500 sjøfolk rammes av forslaget.

Tilskuddsordningen, som også blir kalt nettolønnsordningen, bidrar til at norske rederier benytter norske sjøfolk i stedet for utenlandsk arbeidskraft.

–Vi i Nordland SV er stolte av våre sjøfolk som hver dag gjør en fremragende innsats i våre havområder. Ved å kutte i ordningen risikerer vi at billig arbeidskraft fra utlandet blir normalen langs norskekysten. Sjøen skal ikke være en sosial dumpingplass, mener Åshild Pettersen, leder i Nordland SV.

Tiril Auby er lokallagsleder for Vestvågøy SV og styrmann i Redningsselskapet. Hun er dermed selv en del av en yrkesgruppe som regjeringen ikke ønsker å satse på.

– Det virker som om regjeringen legger opp til utflagging av skip og legger til rette for utenlands arbeidskraft. Dette er ikke gunstig for verken norsk økonomi eller norske arbeidstakere. Det virker som om tankesettet til regjeringen er veldig kortsiktig, mener Auby.

Fylkesleder i Nordland SV, Åshild Pettersen, og lokallagsleder for Vestvågøy SV er sterkt i mot at nettolønnsordningen for sjøfolk kan bli redusert
Fylkesleder i Nordland SV, Åshild Pettersen, og lokallagsleder for Vestvågøy SV er sterkt i mot at nettolønnsordningen for sjøfolk kan bli redusert